Kategóriák

BLOG

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

10 tipp a pneumatikus membránszivattyú teljesítményének optimalizálásához:

A pneumatikus membránszivattyúk a megbízhatóságukról és sokoldalúságukról ismertek. Ezek a szivattyúk hatékonyan működnek és kevés karbantartást igényelnek. A szivattyú hatékonyságát a következő tippek betartásával növelheti:

  1.   Megfelelő méretű csőhálózat alkalmazása!

A telepítés során megtehet még valamit, ami hatékonyabbá teszi a működést, mielőtt még a folyadék először folyik át a szivattyún: győződjön meg arról, hogy a folyadék bemeneti és kimeneti csőrendszer legalább olyan nagy átmérőjűek-e, mint a szivattyú csatlakozása. Ez azt jelenti, hogy ha két coll-os szivattyút telepít, akkor azt két coll-os vagy nagyobb csővezetékhez kell csatlakoztatni. Ha a csővezeték kisebb, mint a szivattyú mérete, akkor a folyadék áramlása korlátozott lesz, és ez negatívan befolyásolja a szivattyú, hatékonyságát és a membrán élettartamát.
A megfelelő csőhálózat biztosítása elengedhetetlen a szivattyú hosszú élettartamához és annak hatékony működéséhez.

  1.   Ellenőrizze, hogy a sűrített levegő tiszta és száraz-e!

Talán semmi sem befolyásolja jobban a szivattyú hosszú élettartamát, mint a felhasznált levegő minősége!
A pneumatikus membránszivattyú energiaforrása sűrített levegő. Noha ezeket a szivattyúkat a rossz levegőminőség kezelésére tervezték, a tiszta levegő a legjobb.
A tiszta, száraz levegő csökkenti a dinamikus szelep és a főtengely tömítéseinek kopását. Külső szennyeződések (pl.: a kompresszor kenése) megtámadhatják vagy megduzzaszthatják a tömítéseket és bizonyos esetekben a szivattyú membránokat.
A szűrő / szabályozó használata segít csökkenteni a szennyeződéseket (és egyéb előnyöket nyújt - lásd a 3. tippet). A teljes sűrített levegő rendszer karbantartása azért is fontos, hogy tiszta sűrített levegőt biztosítsunk az üzem összes pneumatikus berendezése számára.

  1.   Szereljen be egy szűrőt / szabályzót!

A szűrő / szabályozó telepítése a szivattyúhoz lehetővé teszi a légnyomás ellenőrzését az optimális szivattyú teljesítmény és hatékonyság érdekében.
Ha nem használ szabályozót, akkor szinte biztosan több levegőt (SCFM) és / vagy nyomást (PSI / BAR) használ, mint amennyit a szivattyú igényel.
Ha nem szabályozza a levegőmennyiséget és a nyomást, csökkentheti a hatékonyságot, és lerövidítheti a szivattyú élettartamát a túlnyomás, a kemény indítás és a további szükségtelen szivattyúciklusok által.

  1.   Kövesse nyomon a szivattyú teljesítményét!

Sajnos nincs jelzőtábla, ami arról nyújt információt, amikor a pneumatikus membránszivattyú elkezd meghibásodni. A folyadék áramlásának és a teljesítménynek állandónak kell lennie, amíg a szivattyú javításra nem szorul.
Mivel minden üzem egyedi és az alkalmazások eltérőek, nincs általános szivattyú karbantartási ütemezés. A legjobb megoldás arra, hogy a szivattyú élettartamát megbecsüljük az az, ha

• vizsgálja meg a szivattyúk teljesítményét hasonló alkalmazásokban, annak érdekében, hogy képet kapjon arról, mikor kell a szivattyúnak javítani a folyadék vagy a levegő oldalát.
• Kövesse nyomon a szivattyú működését az idő múlásával, hogy megtudja, mikor kell általában szervizelni, majd állítson össze egy megelőző karbantartási ütemtervet.

                                             

  1.   Tartsa tisztán a levegő kipufogódobját!

A levegő kipufogódob tisztán tartása elősegíti a szivattyú hatékonyságát és az áramlást. Az is fontos, hogy magát a szűrőt is tisztán tartsuk, így nincs korlátozva a szivattyú légáramlása. A csereszűrők szükség szerint rendelhetőek.
Ne feledje: a szivattyú megfelelő működéséhez a levegőnek szabadon kell áramolnia.

  1.   Szereljen be kiegészítőket a szivattyú élettartamának meghosszabbításához!

Ezeket az alkatrészeket és kiegészítőket a szivattyú beszállítója értékesíti, és könnyen elérhetőek és telepíthetőek:
A rugalmas folyadékcsatlakozások csökkenthetik a csővezetékben levő nyomást, amely szivárgást vagy szélsőséges esetekben a folyadéköntvények károsodását is okozhatják. A flexibilis csatlakozások csökkenthetik a folyadék pulzációját is, ezzel védve a további alkatrészeket.
A folyadékkal töltött nyomásmérők a folyadék bemeneti és kimeneti oldalán ablakokat képezhetnek a pumpáláshoz, és hasznos információkat nyújthatnak a szivattyú hatékonyabb működéséhez. A rendszerrel kapcsolatos problémákat is, el tudják hárítani például elzáródások vagy nyomásingadozások.
A szivattyú szívóoldalán elhelyezhető bemeneti stabilizátor/légüst csökkenthetik a bejövő oldali nyomásingadozásokat, amelyek általában a membránokon érzékelhetőek a szívási löket során, és csökkentik azok élettartamát az egyes alkalmazásoknál jelentkező ellenirányú szívónyomással.

  1.   Ellenőrizze a teljes szivattyút!

Minden telepítéskor ellenőrizze a teljes szivattyút, akár új akár javított pneumatikus membránszivattyúról is van szó.
Bár ez természetesnek tűnhet, sok felhasználó nem tudja, hogy a szivattyú alkatrészei hajlamosak meglazulni az anyag deformálódása, a szállítás során fellépő rázkódás és a hőmérsékleti ingadozások miatt.
Ennek leírása a kezelési útmutatóban található. Csavarozott szivattyúk telepítésekor az egymással szemben levő csavarokat húzza meg egymás után, a gyári előírásoknak megfelelően.

Ne felejtse el!

• A csavarok meghúzásakor fontos, hogy a szivattyú ne legyen nyomás alatt.
• Ha a szivattyún levő csavarok nincsenek megfelelően meghúzva, mielőtt ráengedné a folyadékot, a szivattyú szivároghat, és a tömítések megsérülhetnek.
• A szivattyúk feliratokkal rendelkeznek, hogy emlékeztessenek a csavarok ismételt meghúzásának szükségességére. További segítségért forduljon a beszállítóhoz.

  1.   Végezzen teljes karbantartást!

Ha egy szivattyú alkatrész meghibásodik, cserélje ki az összes hozzá tartozó alkatrészt. Például, ha egy tömítést cserél, cserélje ki az összes tömítést. Egyszerűen telepíthető, költséghatékony levegő-és folyadékoldali javítógarnitúrák állnak rendelkezésre, amelyek kiküszöbölik a találgatásokat a javító alkatrészek kiválasztásából.
Ez a stratégia megakadályozza a szivattyú szervizeléséből és annak állásából eredő költségeit. Általában a működésképtelen szivattyú többe kerül, mint a szivattyú alkatrészei.
Tipp: Ha az üzem a szivattyúkat kritikus célokra (például festék készítéséhez) használ, érdemes lehet fontolóra vennie a tartalék szivattyúk beszerzését. A tartalék szivattyú átcserélése egy javításra szoruló szivattyúra csak néhány percet vesz igénybe – ez sokkal rövidebb ideig tart, mint a szivattyú, javíttatása.

  1.   Próbálja a karbantartást saját maga elvégezni

A pneumatikus membránszivattyúkat egyszerűen lehet javítani, és az alkatrészek könnyen elérhetőek a hivatalos forgalmazóknál (info@ipariszivattyu.hu, +36 1 264 3345).

10.  Értse a szivattyú működését!

A pneumatikus membránszivattyú szépsége egyszerűségében rejlik. Ennek ellenére elengedhetetlen, hogy megértsük a technológiát annak érdekében, hogy a legjobban tudjunk vele dolgozni:
• olvassa el a szivattyú kézikönyvét, hogy megértse annak működését.
• Kérdés esetén, lépjen kapcsolatba a szivattyú forgalmazójával.

Olyan beszállítót válasszon, amelyben megbízhat!

Bár a pneumatikus membránszivattyút hihetetlenül sokoldalú berendezésnek tervezték, vannak módok a szivattyú teljesítményének optimalizálására, az állásidő csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében.
Amikor egy pneumatikus membránszivattyút vásárol, nem csak a szivattyút vásárolja meg, hanem az évtizedek tapasztalatait is begyűjtheti szivattyúzás során.
Az Skk Trade Kft. mérnökökből és ügyfélszolgálatosokból álló csapata segítséget nyújt Önnek az egész folyamatban, a szivattyú kiválasztásától a vásárlásig és az értékesítés utáni támogatás biztosításáig. Bízzon az Skk Trade Kft. tapasztalatában, hogy megértse az Ön egyedi igényeit, szakértői útmutatást nyújtson és ideális megoldásokat dolgozzon ki annak érdekében, hogy szivattyúi a lehető legmagasabb, leghatékonyabb szinten működjenek.
Keresse meg azt a pneumatikus membránszivattyút, amely tökéletesen megfelel az Ön elvárásainak - vegye fel a kapcsolatot az Skk Trade Kft-vel még ma (
info@ipariszivattyu.hu, +36 1 264 3345)!

 A pneumatikus membránszivattyú választékunkat a lenti képre kattintva találja: