Kategóriák

BLOG

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

Egy rövid magyarázat az NPSH-ről

Az NPSH (hozzáfolyási nyomás) az egyik fő paraméter, amelyet figyelembe kell venni egy szivattyú kiválasztásakor. De miről is beszélünk, amikor az NPSH-t említjük? És miért ilyen fontos ez?

Mindenekelőtt meg kell különböztetnünk az NPSH két különböző értékét: az elérhető NPSH-t és a szükséges NPSH-t.

ELÉRHETŐ NPSH
Az elérhető NPSH (NPSHa) a mérnök által kiszámított (tervezett) érték. Durván meghatározható egy folyadék abszolút nyomásának eredményeként a szivattyú bemeneti nyílásánál, levonva a folyadék gőznyomását. Ezt általában méterben fejezik ki.

SZÜKSÉGES NPSH
A szükséges NPSH (NPSHr) egy érték, amelyet a szivattyú gyártója ad meg, és azt az energiaveszteséget írja le, amely a szivattyúban keletkezik, amikor a folyadék annak járókerekén halad át. Az értéket folyadék magasságban fejezik ki (általában méterben). Ez a szivattyúval szemben támasztott követelmény, amely különféle tényezőktől függ:

  •          a járókerék felépítésétől és méreteitől,

  •          a szivattyú sebességétől,

  •          az áramlási sebességtől, stb.

NPSH: Miért is olyan fontos?
Mint mondtuk, az NPSH alapvető fontosságú a szivattyú kiválasztásában és méretezésében. Valójában az elérhető NPSH(a)-nak magasabbnak kell lennie, mint a szükséges NPSH ahhoz, hogy a szivattyú megfelelően működjön. Ha nem, akkor kavitáció léphet fel, csökkentve ezzel a szivattyú teljesítményét, és sok esetben súlyosan károsítva azt.

A kavitáció egy fizikai jelenség, amely a szivattyú belsejében megy végbe. Hatására amikor a rendszernyomás a folyadék gőznyomása alá csökken, kis buborékok jönnek létre a folyadékban. Ezek a buborékok, amikor a folyadék a járókerék belsejébe kerülnek azonnal megsemmisülnek (kipukkadnak) a nyomás megemelkedése miatt. Ez jelentős mértékű sérüléseket okozhat. Mivel a járókerék nincs kiegyensúlyozva, rezgések és egyéb kapcsolódó problémák merülhetnek fel. ami a tömítés meghibásodását, vagy a csapágy sérüléseit eredményezheti.

NPSH(a) > NPSH(r)
Ezért a tervezőnek folyamatosan szem előtt kell tartania az NPSH értékeket. A szivattyú teljesítménygörbéje általában tartalmaz egy NPSH(r) grafikont, hogy a tervező ellenőrizni tudja a működési feltételeket. Valójában szükséges, hogy a szivattyú NPSH(r)-ja üzemi környezetben alacsonyabb legyen, mint az NPSH(a). Az NPSH(r) és az NPSH(a) közötti biztonsági ráhagyásnak minimum 0,5 méternek kell lennie.
A szivattyú csak akkor fog megfelelően működni, ha ezt az arányt betartják, mert így elkerülhető a kavitáció.