Kategóriák

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

BLOG

Miért alkalmas a pneumatikus membránszivattyú élelmiszeripari felhasználásra?

Ha az élelmiszeriparban dolgozik, akkor tudja, hogy ez az iparág a higiéniára épül. Ha az élelmiszereket nem kezelik megfelelően, vagy beszennyeződnek, ez komoly problémát okozhat a vállalatoknak, valamint az általuk kiszolgált üzletek és éttermek működésében is.

Fókuszban az élelmiszer-feldolgozó vállalatok

A higiénia elsődleges fontosságú az élelmiszer gyártók számára. Ugyanakkor a többi vállalkozáshoz hasonlóan az élelmiszer-ipari cégeknek továbbra is nyereségesnek kell lenniük. Tehát a higiénia mellett a vállalatok a termékhulladék minimalizálására és az energiahatékonyság maximalizálására is összpontosítanak.
Bár a feldolgozó nem mindig tudja ellenőrizni a nyersanyagok forrását, azonban ellenőrizés alatt tudja tartani a saját cége által használt eszközöket. Az élelmiszer-feldolgozás egyik legfontosabb berendezése a szivattyú.

Szivattyúk élelmiszer-feldolgozáshoz:

Az élelmiszer-feldolgozó ipar magas elvárást támaszt a szivattyúkkal szemben. Képeseknek kell lenniük arra, hogy:
• Kezeljen különféle típusú folyadékokat, alacsony és magas viszkozitásút egyaránt.
• Végezze el a betöltési, kiürítési és átrakodási funkciókat.
• Kezeljen széles hőmérsékleti tartományt.
• Egyszerre biztosítsa a higiéniát és a keresztszennyeződéstől való védelmet.
• Rendszeresen tisztítható és fertőtleníthető legyen.
• Feleljen meg az FDA (USA Food and Drug Administration, Élelmezési és Gyógyipari Ügynökség, USA) irányelveinek.
Létezik olyan szivattyú, amely képes az összes élelmiszer-feldolgozási igényt kielégíteni, miközben csökkenti a gyártók energiaköltségeit: ez a levegővel működtetett kettős membrán (AODD-pneumatikus membránszivattyú) szivattyú.

A pneumatikus membránszivattyú előnyei:

A pneumatikus membránszivattyú szivattyúk sokoldalúsága ideálissá teszi őket többféle iparág számára, de egyértelműen a legjobb választás az élelmiszer- és italgyártás számára, mivel:
Nyírás érzékenyek: a szivattyúzás csekély hatással van a szivattyúzandó termék minőségére.
Szilárd anyagok (szemcsék) kezelésére képes: A szemcséket a szivattyú vagy a folyadék károsodása nélkül juttatja át.
Önfelszívódás: Más szivattyúzási technológiáktól eltérően az pneumatikus membránszivattyú szivattyúk önfelszívódóak, és a feltöltéshez nincs szükség pozitív bemeneti nyomásra.
Képesek szárazon futásra: A szivattyú nem sérül meg, ha szárazon fut. Nagyon gyakori, hogy a szivattyúk szárazon működnek, különösen a szivattyúzandó anyagmennyiség végénél vagy a tartály cseréjekor.
Könnyen tisztíthatóak / fertőtleníthetőek: a pneumatikus membránszivattyú szivattyúk egyszerűen szétszerelhetők és tisztíthatók. Vannak olyanok, amelyek helyszínen tisztíthatóak, ilyenkor a szivattyúkat szétszerelés nélkül lehet öblíteni és fertőtleníteni.

• Ismerje meg az előírt tanúsítási szinteket: A pneumatikus membránszivattyú szivattyúk széles tanúsítási szintekben kaphatók (3-A, FDA és az 1935/2004 élelmiszerrel érintkező anyagok szabványa), hogy kielégítsék az általuk kiszolgált ipar szigorú előírásait.

  • Szigeteltek: A pneumatikus membránszivattyú szivattyúk földeltek, de működésükhöz nem szükséges áram. Ez a biztonság szempontjából kiemelten fontos gyúlékony termékek szivattyúzásakor (pl. alkohol vagy szeszes italok).
  • Hordozhatóak: könnyen mozgathatóak, és működésükhöz csak sűrített levegő szükséges (kompresszor).
  • Széles tartományban képesek kezelni a viszkozitást, a nyomást és az áramlási sebességet: 886 l/perc áramlási sebességgel a pneumatikus membránszivattyú szivattyúk széles áramlási tartományt biztosítanak. Képesek kezelni a 8,5 bar nyomást és szinte bármilyen folyadékot (max. viszkozitási 90 000 cst) áramoltat.
  • Alacsony a beszerzési ár: A legtöbb esetben a pneumatikus membránszivattyú szivattyúk lényegesen olcsóbbak, mint más pozitív térfogatkiszorítású elven működő szivattyúk (piskótalapátos vagy a fogaskerék szivattyúk).

Élelmiszeripari (FDA) szivattyúk kontra higiénikus (3A) szivattyúk:

Kétféle pneumatikus membránszivattyút készítünk az élelmiszeripar számára: az élelmiszeripari (FDA) és a higiénikus (3A) szivattyúk. Mindegyik különböző tanúsításnak fel meg:

• 3A (higiénikus) - Annak érdekében, hogy egy PNEUMATIKUS MEMBRÁNSZIVATTYÚ szivattyú megkapja a 3A tanúsítványt (feltüntethesse a 3A szimbólumot), a 3A szabványoknak megfelelően kell megtervezni és gyártani. A tervezési szabványok betartásának biztosítása érdekében a tanúsítást évente újra meg kell szerezni.

• FDA (élelmiszeripari) - Annak érdekében, hogy az amerikai élelmiszer-ellátás biztonságos és higiénikus legyen, az FDA számos élelmiszeripari termék gyártását szabályozza. A törvények betartatásának érdekében az FDA eltávolíthatja a terméket a piacról, akár 500 000 dollár bírságot róhat ki, és akár büntetőeljárást is kezdeményezhet. Az FDA-kompatibilis szivattyúkat az FDA által jóváhagyott anyagokból (FDA Hytrel, FDA Santoprene, PTFE és a saválló acél) gyártják. Más gyártók is kínálnak galvanizált saválló acélöntvényeket, annak érdekében, hogy a vasfémek ne kerüljenek érintkezésbe a szivattyúzott folyadékkal.

• „1935/2004 élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok szabványa”: A tanúsítvány azt jelenti, hogy az élelmiszeripari és a higiéniai szivattyúk laboratóriumi ellenőrzésű és jóváhagyott anyagokból készülnek, amelyek nem befolyásolják azon élelmiszerek összetételét, melyekkel kapcsolatba kerülnek: pl.: SS 316, PTFE, Hytrel és Santoprene.

Bár az FDA és a 3A szivattyúk nagyon hasonlóak, felhasználásuk az élelmiszeriparban kissé eltér.

FDA
  •          narancslé
  •          citrus olajak
  •          sör/bor
  •          sütemény
  •          töltelék
  •          mártások
  •          aromák
  •          fűszerek
  •          chili
  •          salátaöntet

Higiénikus

  •          tej, tejföl, túró, joghurt
  •          kávé
  •          chili
  •          szója szósz
  •          sör / bor
  •          juice koncentrátum
  •          aromák
  •          kukoricaolaj / szirupok
  •          salátaöntet
  •          fűszerek

 

Hogyan különböztessük meg az FDA és 3A szivattyút?

Az élelmiszerek feldolgozásához használt legtöbb pneumatikus membránszivattyú szivattyút minden műszak végén lekapcsolják és kitisztítják / fertőtlenítik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a műszakok és az egyes adagok között nem telepednek meg baktériumok. Emiatt az egyes szivattyúk jellemzőinek és tudásának ismerete elengedhetetlen az idő és pénz megtakarításához.

FDA Élelmiszeripari szivattyúk:

• csiszolt felülettel készülnek,
• a tisztításhoz szét kell szerelni,
• a kiürítéshez kézzel kell átfordítani.

3A Higiéniai szivattyúk:

• csiszolt felülettel készülnek,
• helyszínen tisztíthatóak: így a szivattyúban nincsenek olyan helyek, ahol az élelmiszerek beragadhatnak és ezáltal baktériumok telepedhetnek meg. A 3A készülékek felülete finoman csiszolt, ami nagyobb higiéniát tesz lehetővé. Emiatt a 3A szivattyúk akkor ajánlottak, amikor a szivattyúzott termék baktériumok szaporításával keletkezik (tejföl, tej, joghurt stb.),
• forgatható szivattyúállvány a szivattyú kiürítéséhez,
• harmadik fél által tanúsított és tesztelt.
 

Annak mérlegelésekor, hogy milyen típusú szivattyú tud a leghatékonyabban működni az Ön alkalmazásában, a következő fontos kérdéseket kell megválaszolni:

• Milyen tanúsítási szintet igényel (ha vannak ilyenek)?
• Milyen anyagokat szivattyúz?
• Hogyan fertőtlenítik / tisztítják a szivattyút?
• Mekkora a költségkeret?

PNEUMATIKUS MEMBRÁNSZIVATTYÚK: közismerten biztonságosak és a tartósak.
Számos élelmiszer-ipari alkalmazáshoz nincs szükség FDA (higiénikus) szivattyúkra. Néhány népszerű alkalmazás, amelyre normál pneumatikus membránszivattyú működési elvű szivattyúk is elegendőek:

• Fertőtlenítőszerek gyártása: ezeket széles körben használják az élelmiszer-feldolgozó üzemekben a baktériumok mennyiségének csökkentése érdekében. A vegyszereket padlók és felületek mosására, valamint a szivattyúban történő anyaglerakódás eltávolítására használják. ¼ ”, ½” és 1 ”műanyag szivattyúkat ajánlunk ezeknek a vegyi anyagoknak a kezelésére. Széles körben használják a hús- és tejiparban fertőtlenítés céljából.

A pneumatikus membránszivattyú a legjobb választás az élelmiszeripar számára, mivel sokféle folyadékot képes átengedni, szárazon futni és szilárd szemcséket is kezel. A nagyobb műanyag vagy saválló acél szivattyúk kémiai ellenállása és a biztosított áramlási sebesség miatt népszerű választás. 

A megfelelő szivattyú időt és pénzt takarít meg:

Az élelmiszeriparnál (szigorúan ellenőrzött iparág) kritikus a szivattyú kiválasztása, mert ennek széles hőmérsékleti tartományban kell kezelnie a különféle folyadékokat, biztosítania kell a higiéniát, és rutinszerűen kezelni a tisztítást és a fertőtlenítést. Elengedhetetlen annak ellenőrzése, hogy a gyártási folyamat megfeleljen a törvényi előírásoknak.

Ha rossz szivattyút választott bevétel kieséssel és esetlegesen peres eljárásokkal is szembe kell néznie, ami PR szempontból katasztrofális hatású lehet cégére nézve.

A Versa Matic FDA (élelmiszeripari) és 3A (higiénikus) pneumatikus élelmiszer-feldolgozó szivattyúi könnyedén tisztíthatók, karbantarthatóak és tökéletesen megbízhatóak.

A Versa Matic FDA szivattyúi ½ ” és 1” -os csavarozott fém szivattyú és az 1 ½ ”, 2” és 3 ”-os fém karimás csatlakozóval készülnek.

Mindegyikük jellemzői:

  •          polírozott saválló acélból készült öntvények: a könnyebb tisztításhoz / fertőtlenítéshez.
  •          Higiénikus csatlakozók: A hárombilincses (Tri-clamp) csatlakozók egyszerűvé teszik a felszerelést és a tisztítást.
  •          Vegyszerálló középső rész: ellenáll a vegyszeres mosásnak (saválló acél, polipropilén és nikkelezett alumínium felépítés).
  •          Karimás csatlakozás: egyszerű szétszerelést biztosít a tisztításhoz.

A Versa Matic 3A (higiénikus) szivattyúi az 1 ½ ” és 2”-os, karimás rögzítésűek, amelyek jellemzői:

  •          kiszedhető szelepgolyók: egyszerű tisztítás és szétszerelés.
  •          Higiénikus folyadékcsatlakozások: A hárombilincses (Tri-clamped) folyadékcsatlakozások egyszerűvé teszik a felszerelést és a tisztítást.
  •          Rögzített szerkezet: egyszerű leszedés a tisztításhoz.
  •          Helyszíni tisztítás: gyors tisztítás teljeskörű szétszerelés nélkül.
  •          Kémiai ellenállás: Az optimális kémiai ellenállás érdekében válassza a saválló acél (folyadékkal érintkező, nem érintkező részek és állvány) termékeket.
  •          Egybekötött PTFE membránok: A FUSION membránok tiszta, sima felületet biztosítanak az egyszerű tisztítás és a hosszú élettartam érdekében.
  •          Membránanyagok széles skálája: Különböző membránanyagok megfelelnek a széles folyadék választéknak és hőmérsékleti tartománynak.
  •          A Versa Matic szivárgásérzékelő egység minden 3A szivattyú-szivattyú esetében be van szerelve.

Bízzon a Versa Matic a kiemelkedő tartósságában és megbízhatóságában, amely minimálisra csökkenti az állásidőt és biztosítja a zökkenőmentes működést!

Élelmiszeripari pneumatikus membránszivattyú választékunk:

Higiéniai pneumatikus membránszivattyú választékunk:

 

További blog bejegyzések a pneumatikus membránszivattyú témában:

https://ipariszivattyu.hu/content/48-covid-19-pandemia-aktualitas

https://ipariszivattyu.hu/content/45-pneumatikus-membranszivattyu

https://ipariszivattyu.hu/content/24-pneumatikus-membranszivattyuk-kerdesek-es-valaszok

https://ipariszivattyu.hu/content/26-fusion-membran