A higiénia elsődleges fontosságú az élelmiszer gyártók számára. Ugyanakkor a többi vállalkozáshoz hasonlóan az élelmiszer-ipari cégeknek továbbra is nyereségesnek kell lenniük. Tehát a higiénia mellett a vállalatok a termékhulladék minimalizálására és az energiahatékonyság maximalizálására is összpontosítanak.
Bár a feldolgozó nem mindig tudja ellenőrizni a nyersanyagok forrását, azonban ellenőrizés alatt tudja tartani a saját cége által használt eszközöket. Az élelmiszer-feldolgozás egyik legfontosabb berendezése a szivattyú.
Az élelmiszer-feldolgozó ipar magas elvárást támaszt a szivattyúkkal szemben. Képeseknek kell lenniük arra, hogy:
• Kezeljen különféle típusú folyadékokat, alacsony és magas viszkozitásút egyaránt.
• Végezze el a betöltési, kiürítési és átrakodási funkciókat.
• Kezeljen széles hőmérsékleti tartományt.
• Egyszerre biztosítsa a higiéniát és a keresztszennyeződéstől való védelmet.
• Rendszeresen tisztítható és fertőtleníthető legyen.
• Feleljen meg az FDA (USA Food and Drug Administration, Élelmezési és Gyógyipari Ügynökség, USA) irányelveinek.
Létezik olyan szivattyú, amely képes az összes élelmiszer-feldolgozási igényt kielégíteni, miközben csökkenti a gyártók energiaköltségeit: ez a levegővel működtetett kettős membrán (AODD-pneumatikus membránszivattyú) szivattyú.
A pneumatikus membránszivattyú szivattyúk sokoldalúsága ideálissá teszi őket többféle iparág számára, de egyértelműen a legjobb választás az élelmiszer- és italgyártás számára, mivel:
• Nyírás érzékenyek: a szivattyúzás csekély hatással van a szivattyúzandó termék minőségére.
• Szilárd anyagok (szemcsék) kezelésére képes: A szemcséket a szivattyú vagy a folyadék károsodása nélkül juttatja át.
• Önfelszívódás: Más szivattyúzási technológiáktól eltérően az pneumatikus membránszivattyú szivattyúk önfelszívódóak, és a feltöltéshez nincs szükség pozitív bemeneti nyomásra.
• Képesek szárazon futásra: A szivattyú nem sérül meg, ha szárazon fut. Nagyon gyakori, hogy a szivattyúk szárazon működnek, különösen a szivattyúzandó anyagmennyiség végénél vagy a tartály cseréjekor.
• Könnyen tisztíthatóak / fertőtleníthetőek: a pneumatikus membránszivattyú szivattyúk egyszerűen szétszerelhetők és tisztíthatók. Vannak olyanok, amelyek helyszínen tisztíthatóak, ilyenkor a szivattyúkat szétszerelés nélkül lehet öblíteni és fertőtleníteni.
• Ismerje meg az előírt tanúsítási szinteket: A pneumatikus membránszivattyú szivattyúk széles tanúsítási szintekben kaphatók (3-A, FDA és az 1935/2004 élelmiszerrel érintkező anyagok szabványa), hogy kielégítsék az általuk kiszolgált ipar szigorú előírásait.
Kétféle pneumatikus membránszivattyút készítünk az élelmiszeripar számára: az élelmiszeripari (FDA) és a higiénikus (3A) szivattyúk. Mindegyik különböző tanúsításnak fel meg:
• 3A (higiénikus) - Annak érdekében, hogy egy PNEUMATIKUS MEMBRÁNSZIVATTYÚ szivattyú megkapja a 3A tanúsítványt (feltüntethesse a 3A szimbólumot), a 3A szabványoknak megfelelően kell megtervezni és gyártani. A tervezési szabványok betartásának biztosítása érdekében a tanúsítást évente újra meg kell szerezni.
• FDA (élelmiszeripari) - Annak érdekében, hogy az amerikai élelmiszer-ellátás biztonságos és higiénikus legyen, az FDA számos élelmiszeripari termék gyártását szabályozza. A törvények betartatásának érdekében az FDA eltávolíthatja a terméket a piacról, akár 500 000 dollár bírságot róhat ki, és akár büntetőeljárást is kezdeményezhet. Az FDA-kompatibilis szivattyúkat az FDA által jóváhagyott anyagokból (FDA Hytrel, FDA Santoprene, PTFE és a saválló acél) gyártják. Más gyártók is kínálnak galvanizált saválló acélöntvényeket, annak érdekében, hogy a vasfémek ne kerüljenek érintkezésbe a szivattyúzott folyadékkal.
• „1935/2004 élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok szabványa”: A tanúsítvány azt jelenti, hogy az élelmiszeripari és a higiéniai szivattyúk laboratóriumi ellenőrzésű és jóváhagyott anyagokból készülnek, amelyek nem befolyásolják azon élelmiszerek összetételét, melyekkel kapcsolatba kerülnek: pl.: SS 316, PTFE, Hytrel és Santoprene.
Bár az FDA és a 3A szivattyúk nagyon hasonlóak, felhasználásuk az élelmiszeriparban kissé eltér.
Az élelmiszerek feldolgozásához használt legtöbb pneumatikus membránszivattyú szivattyút minden műszak végén lekapcsolják és kitisztítják / fertőtlenítik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a műszakok és az egyes adagok között nem telepednek meg baktériumok. Emiatt az egyes szivattyúk jellemzőinek és tudásának ismerete elengedhetetlen az idő és pénz megtakarításához.
• csiszolt felülettel készülnek,
• a tisztításhoz szét kell szerelni,
• a kiürítéshez kézzel kell átfordítani.
• csiszolt felülettel készülnek,
• helyszínen tisztíthatóak: így a szivattyúban nincsenek olyan helyek, ahol az élelmiszerek beragadhatnak és ezáltal baktériumok telepedhetnek meg. A 3A készülékek felülete finoman csiszolt, ami nagyobb higiéniát tesz lehetővé. Emiatt a 3A szivattyúk akkor ajánlottak, amikor a szivattyúzott termék baktériumok szaporításával keletkezik (tejföl, tej, joghurt stb.),
• forgatható szivattyúállvány a szivattyú kiürítéséhez,
• harmadik fél által tanúsított és tesztelt.
• Milyen tanúsítási szintet igényel (ha vannak ilyenek)?
• Milyen anyagokat szivattyúz?
• Hogyan fertőtlenítik / tisztítják a szivattyút?
• Mekkora a költségkeret?
• Fertőtlenítőszerek gyártása: ezeket széles körben használják az élelmiszer-feldolgozó üzemekben a baktériumok mennyiségének csökkentése érdekében. A vegyszereket padlók és felületek mosására, valamint a szivattyúban történő anyaglerakódás eltávolítására használják. ¼ ”, ½” és 1 ”műanyag szivattyúkat ajánlunk ezeknek a vegyi anyagoknak a kezelésére. Széles körben használják a hús- és tejiparban fertőtlenítés céljából.
A pneumatikus membránszivattyú a legjobb választás az élelmiszeripar számára, mivel sokféle folyadékot képes átengedni, szárazon futni és szilárd szemcséket is kezel. A nagyobb műanyag vagy saválló acél szivattyúk kémiai ellenállása és a biztosított áramlási sebesség miatt népszerű választás.
Az élelmiszeriparnál (szigorúan ellenőrzött iparág) kritikus a szivattyú kiválasztása, mert ennek széles hőmérsékleti tartományban kell kezelnie a különféle folyadékokat, biztosítania kell a higiéniát, és rutinszerűen kezelni a tisztítást és a fertőtlenítést. Elengedhetetlen annak ellenőrzése, hogy a gyártási folyamat megfeleljen a törvényi előírásoknak.
Ha rossz szivattyút választott bevétel kieséssel és esetlegesen peres eljárásokkal is szembe kell néznie, ami PR szempontból katasztrofális hatású lehet cégére nézve.
A Versa Matic FDA (élelmiszeripari) és 3A (higiénikus) pneumatikus élelmiszer-feldolgozó szivattyúi könnyedén tisztíthatók, karbantarthatóak és tökéletesen megbízhatóak.
Mindegyikük jellemzői:
Élelmiszeripari pneumatikus membránszivattyú választékunk: |
![]() |
Higiéniai pneumatikus membránszivattyú választékunk: |
![]() |
https://ipariszivattyu.hu/content/48-covid-19-pandemia-aktualitas
https://ipariszivattyu.hu/content/45-pneumatikus-membranszivattyu
https://ipariszivattyu.hu/content/24-pneumatikus-membranszivattyuk-kerdesek-es-valaszok