Kategóriák

BLOG

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

pneumatikus membránszivattyú jellemzői, melyeket jó ha ismer

Számos iparág vezetői a pneumatikus membránszivattyúkat választják szinte minden nagy viszkozitású folyadék biztonságos és hatékony szállításához.

A legnagyobb kihívást jelentő környezetben is jól teljesítő pneumatikus membránszivattyúk egyedülálló előnyökkel járnak, összehasonlítva más szivattyú technológiákkal.

A Versa Matic csapata a következő három kérdésre adott válasz ismeretében segít meghatározni a feladatra legjobban megfelelő szivattyút:

1)   Mit szeretne szivattyúzni?

A szivattyú kémiai ellenállósága elengedhetetlen a biztonságos és megbízható működéshez. A megfelelő szivattyú ajánlásához tudnunk kell, milyen folyadékot áramoltat.
Egy egyszerű MSDS-lap (biztonsági anyag adatlap) minden szükséges információt megad nekünk, lehetővé téve számunkra, hogy összehasonlítsuk az áramoltatásra váró anyagokat a saját vegyszerállósági útmutatónkkal. A kémiai ellenállás az öntvényekre, a membránokra és még a szivattyú középső részeire is vonatkozik. Ne feledje, ha a membrán meghibásodik, a termék bejut a szivattyú középső részébe!

2)   Mekkora a folyadékáram?

Szüksége van-e az Ön által használt rendszernek egy meghatározott áramlási sebességre a megfelelő működéshez? A kívánt áramlási sebesség: liter / perc (l/p) (gallon / perc – g/m) fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a pneumatikus membránszivattyú kiválasztásakor.

A pneumatikus membránszivattyúk bárhol képesek működni 0 - 1060 l/p (0–280 g/m) értékkel. Ez a levegőnyomás vagy a nyomó oldali nyomás egyszerű beállításával érhető el, előnyt biztosítva ezzel a pneumatikus membrán szivattyúk számára más technológiákkal szemben, ahol nehéz vagy lehetetlen ennyire pontosan szabályozni az áramlási sebességet.

Ha nagyobb áramlási sebességre vágyik, akkor nagyobb szivattyúra lesz szükség, nagyobb csonk átmérővel. Minél nagyobb az áramlási sebesség, annál gyorsabban végzi a munkáját. Ez biztosítja a határidők betartását és megnöveli a termelést. A pneumatikus membránszivattyúk maximális hatékonyságának elérése érdekében fontos meghatározni az áramlási sebességet.

3)   Van sűrített levegője?

A pneumatikus membránszivattyúk (ahogy a nevükből is látszik), sűrített levegővel üzemelnek. 

A légszűrők / szabályozók döntő szerepet játszanak a pneumatikus membránszivattyúk teljesítményében, megakadályozva a nedves és szennyezett levegő bejutását a szivattyúba. Amikor a levegő összepréselődik és hőmérséklete a harmatpont alá csökken, a víz lecsapódhat. Bár a pneumatikus membránszivattyúk képesek kezelni egy kis vizet, fontos, hogy a többségét eltávolítsák. Ez segít megelőzni a jegesedést és növeli a belső alkatrészek élettartamát.

A légszűrők / szabályozók megvédik a szivattyú levegőszelepét azáltal, hogy a szilárd anyagokat és a folyékony szennyeződéseket eltávolítják a levegő tömlőből, miközben további pontos szivattyúvezérlést is biztosítanak.

Míg a pneumatikus membránszivattyúk gyártói továbbra is a hatékonyságot tartják szem előtt, a normál membránszivattyúk jelentős légnyomást és térfogatot igényelnek az optimális működéshez. Annak megértése érdekében, hogy a jelenlegi kompresszor elegendő-e, a szivattyú áramlási görbéjét kell figyelembe vennie, amelyet a „Szerviz és üzemeltetési kézikönyv” -ben és a szivattyú adatlapján talál.

Az alábbi diagramban a vízszintes piros vonal 4,1 bar (60 PSI) nyomáson van, míg a függőleges piros vonal: 303 l/p (80 g/m). Ahhoz, hogy elérje a munkapontot, ahol a vonalak keresztezik, körülbelül 70 PSI légnyomásra és 60 SCFM (102 mᶟ/h) légtérfogatra lenne szükség. A légnyomás és a térfogat egyaránt fontos.

pneumatikus membránszivattyú kiválasztása

A pneumatikus membránszivattyúk sokféle vegyi anyagot, áramlási sebességet és viszkozitást képesek kezelni, és az iparágak széles skáláján is jól teljesítenek.
Minél többet tud a pneumatikus membránszivattyúk jellemzőiről, annál könnyebb megtalálni az alkalmazásának legmegfelelőbb szivattyút. A Versa Matic megkönnyíti a szivattyúzást csavaros fém, csavaros műanyag és karimás fém pneumatikus membránszivattyúk teljes sorozatával.
Ha kérdése van bármilyen szivattyúzási megoldással vagy a pneumatikus membránszivattyúk jellemzőivel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén:

info@ipariszivattyu.hu vagy www.ipariszivattyu.hu, illetve +36 1 264 33 45.