Kategóriák

BLOG

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

pneumatikus membránszivattyú karbantartási feladatai

Ön, mint a berendezésekkel és gépekkel teli üzem felelős karbantartásvezetője tudja, hogy mennyire fontos, hogy minden zökkenőmentesen működjön a gyártási ütemtervnek megfelelő üzemeltetés és az állásidők minimalizálása érdekében. Hiszen a termelés megakadása bevételkieséshez vezet, és ezt lehetőség szerint kerülni kell.

Noha a pneumatikus membránszivattyúk ismertek megbízhatóságukról, ugyanúgy, mint bármely más berendezésnek, az időtállóság biztosítása érdekében rendszeres, rutinszerű karbantartásra és javításra szorulnak.

A szivattyú váratlan leállása káros lehet az üzemre vagy a gyártási folyamatra nézve. Előszöris látnia kell, hogy a meghibásodás a levegő oldalon (vezérlőszelep, fő levegőszelep) vagy a folyadék oldalon keletkezett-e (membránok, szelepgolyók, - ülékek). Ha mindez már eldőlt, el tudja kezdeni a szivattyú karbantartását és javítását.

Levegő oldal

Ha kiderült, hogy a meghibásodás kiváltó oka a levegő oldalon van, akkor összpontosítson a vezérlőszelepre, és a fő levegőszelepre.

A levegő oldali problémák leggyakoribb oka a szennyezett levegő. Ha az alkatrészek szétszerelése és átvizsgálása során tömítés darabot, hegesztési törmeléket vagy szennyeződést talál, szükség lehet belső szűrő behelyezésére. Ha szennyeződés és törmelék nincs jelen, de folyadékszivárgás van, előfordulhat, hogy a membrán meghibásodott, vagy meglazult a membránlemez. Az alkatrészek megtisztítása, ellenőrzése és cseréje után a levegőszelep és a vezérlőszelep visszahelyezhető a szivattyúba.

Sok esetben az időmegtakarítás és a folyadék oldali alkatrészek érintettségének kizárása érdekében az üzemeltetők tartalék levegőszelepeket és vezérlőszelepeket tartanak a polcon, hogy teszteljék szivattyút. A levegőszelep kopó alkatrészei az O-gyűrűk és a Glyd-gyűrűk vagy az U-horonygyűrűk. Ezek különálló alkatrészként cserélhetők, de komplett készletként is megvásárolhatók (info@ipariszivattyu.hu).

A vezérlőszelepen meg kell vizsgálni az O-gyűrűket, és szükség esetén cserélni kell azokat. Az ismételt összeszerelés előtt a kopóeszközök mellett biztosítani kell, hogy minden levegőjárat szabad és törmelékmentes legyen.
Sok más technológia megköveteli a gyár jelenlétét, speciális eszközöket vagy tesztelést, mielőtt a szivattyút újratelepítené a rendszerbe. Ez igen költséges lehet. A pneumatikus membránszivattyú egyszerű kialakítása gyakorlatilag bárhol lehetővé teszi a javítást, a teljes javítást akár egy teherautó platóján is végre hajthatják.

Folyadékoldal

membrán meghibásodásának egyik egyértelmű mutatója a szivattyú szivárgása. Ha ez bekövetkezik, a szivattyút le kell állítani, a szívó és nyomószelepeket el kell távolítani a rendszerből. A szivattyú átöblítése és szétszerelése után érdemes megvizsgálni a membránokat.

Annak függvényében, hogy milyen folyadékot szivattyúz, a következőket tapasztalhatja:

  •          Szúrás/vágás nyomok: valamilyen éles anyag került a szivattyúba, és lyukat/vágást okozott. Ha lehetséges, telepítsen egy szűrőt a szívótömlőre, a szivattyú elé.
  •          Karcolás nyomok: A nagyobb folyadék oldali nyomás repedést okozhat a membrán levegő felőli oldalán, ahol érintkezik a belső kamrával. Ez általában akkor fordul elő, ha merülőszivattyúként használják a szivattyút. Ilyen esetben vagy emelje meg a szivattyút úgy, hogy a középvonal közel legyen a folyadék szinthez, vagy helyezzen be egy ellennyomás szelepet a kipufogó oldalon a membrán hátoldalára ható nyomás csillapítására.
  •          Nyújtott középső lyuk: A külső membránon levő nem megfelelő érétkű nyomaték okozza, amelynek következményeként a membrán visszahúzódhat, vagy a membránt túlzottan megnyújtó nagy folyadékbemeneti nyomás. A nyomatékértékek a „Szervíz és üzemeltetési” kézikönyvben találhatók.
  •          Buborékok vagy sérülés: Ha a membrán ezen jelek bármelyikét mutatja, kémiai ellenállósági probléma léphetett fel. Ellenőrizze a termék biztonsági adatlapját és a kémiai ellenállósági útmutatót.

Válasszon megbízható szivattyú beszállítót!

A szivattyú gyártójának kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy egy tapasztalt, jól bejáratott céget választ, igazolt tapasztalatokkal.

1983 óta a Versa Matic pneumatikus membránszivattyúi a legjobb választás azon az ügyfelek számára az egész világon, akik értékelik a megbízhatóságot, a gyors szállítást és a kényelmet. Szivattyúink és kiegészítőink, alkatrészeink javítják a teljesítményt és a termelékenységet, miközben meghosszabbítják a problémamentes üzemidőt.
Számos eszközt és megoldást kínálunk a membránszivattyú támogatásához, a kezdeti választástól a hibaelhárításig és a karbantartásig. Hagyja, hogy tapasztalt munkatársaink gyorsan megoldják a karbantartási, javítási problémákat, hogy üzeme zökkenőmentesen és hatékonyan működhessen.

Elérhetőségeink: