Kategóriák

BLOG

Gyártási folyamatok

INFORMÁCIÓK

Hogyan számoljuk ki a pneumatikus membránszivattyú folyadékáramát?

A megfelelő szivattyú kiválasztásának fontos lépése, hogy olyan folyadékáramot határozzon meg, mely biztosítani fogja a szivattyú maximális kihasználását.

A folyadékáram az a folyadékmennyiség, amelyet a szivattyú adott idő alatt szállítani képes. A membránszivattyú folyadékáramának ismerete segít:

  •          visszajelzést adni arról, hogy egy meglévő szivattyú hatékonyan működik-e,
  •          meghatározni a környezeti feltételekhez megfelelő szivattyút, és
  •          hatékonysági számításokat végezni.

Ha nagyobb folyadékáramra van szüksége, akkor nagyobb szivattyút kell vásárolnia. Minél nagyobb az áramlási sebesség, annál gyorsabban végzi el a munkát. Ez biztosítja a határidők betartását és növeli a termelést. Ha rövidebb idő alatt nagyobb termék mennyiséget állítanak elő, nő a hatékonyság. Ezért fontos olyan szivattyúkat vásárolni, amelyek működéséhez kevesebb levegőre van szükség, és amelyek magas folyadékáramot kínálnak.

Membránszivattyú folyadékáramának kiszámítása:

Kétféle módon lehet a folyadékáramot mérni:

  1.        a szenzor által eljutott összes folyadék mennyisége vagy
  2.        időalapú adatokkal: liter / perc (gallon/perc).

Hogyan szeretné a folyadékáramot mérni?

Többféle eszköz és kiegészítő vásárolható a folyadékáram mérésére. A gyakori típusok közé tartozik az elektromágneses, az ultrahangos, a turbina és a mágneses - mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ha a rendszere nincs felszerelve áramlásmérővel, de mégis szeretne információt az áramlásról, ezt más módon is meg tudja határozni.

Először meg kell tudnia, hogy a szivattyú hány fordulatot tesz percenként. Ezt a számolást számos alkalmazás (app) képes elvégezni, vagy egyszerűen Ön is meg tudja számolni, hogy mennyi a fordalat 10 másodperc alatt, majd ezt az értéket megszorozza hattal. Így a szivattyú össze lesz hangolva az adattáblával (teljesítmény és specifikációk tekintetében).

85 (ütem/perc) X 2,27 (liter/ütem) = 157,25 (liter/perc)

Ezen az áramlási görbén a fordulatonként kiszorított folyadékmennyiséget látja, ami 2,27 l.

Az ütem az egyik membrán elmozdulása, amely a folyadékot az egyik kamrából kiüríti.
Egy ciklus két ütemből áll vagy egy ütemből a szivattyú mindkét oldalán. A szivattyú percenkénti fordulatszámának megismeréséhez szorozzuk meg az ütemek számát az ütemenként áramoltatott folyadékmennyiséget.

Az áramlási sebesség úgy szabályozható, hogy vagy a légáramot vagy a nyomást változtatja a minimálistól a maximálisig terjedő folyadékárammal.

A szokásos 1: 1 arányú pneumatikus membrán szivattyúk akár 8,6 bar (125 psi) nyomást is képesek produkálni. Akár 1060 liter/perc (280 gallon/perc) áramlási sebességgel a pneumatikus membrán szivattyúk az áramlások széles skáláját biztosítják költséges vezérlés nélkül.

A speciális szivattyúk, például a 2: 1 nagynyomású egységek 16,5 bar (240 psi) nyomást képesek előállítani. A nagynyomású szivattyúkat általában nagyobb erőt igénylő alkalmazásoknál használják, például nyomás alatt levő tömlőbe történő befecskendezéskor.

pneumatikus membránszivattyú méretezése          

A megfelelő méretű szivattyú kiválasztása során a maximális hatékonyság és hosszú élettartam elérése érdekében lehetőség szerint egy csatlakozó méretet kell növelni kell.

Például, ha 151 liter/perc (40 gallon/perc) szállítási mennyiséget akarunk elmozdítani 3 méter magasságba egy 1”-os szivattyúval, a legtöbb pneumatikus membrán szivattyú gyártó ezt az áramlási sebesség el tudja érni (víz esetén). Így a szivattyúnak a maximális kapacitás és sebessége közelében kell működnie, ami nagyobb kopáshoz és a szivattyú hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

A következő szivattyúméret elérésével jelentősen lassabban tudja működtetni a szivattyút (percenként kevesebb ütemmel), ami meghosszabbítja a szivattyú élettartamát és növeli a hatékonyságot (azaz  csökkenti a  levegőfogyasztást).

Szivattyúra van szüksége?

A szivattyúpartner kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy olyan gyártót választott, aki jelentős szivattyúzási tapasztalattal rendelkezik, és van tapasztalata a pneumatikus membránszivattyú hatékonyságának maximalizálásával kapcsolatban. A Versa Matic megkönnyíti a folyadék áramoltatást csavarozott fém, csavarozott műanyag és karimás fém szivattyúk széles választékával, méretben és folyadékárammal.

Ha bármilyen kérdése van a különböző szivattyúzási megoldásokkal vagy a membránszivattyú folyadékáramával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal a következő elérhetőségeink egyikén:

info@ipariszivattyu.hu vagy www.ipariszivattyu.hu, illetve: +36 1 264 33 45.

Forrás: https://www.versamatic.com